miercuri, 5 noiembrie 2014

De ce voteaza romanii din diaspora!? La ce le foloseste?...

      Chiar asa, ce anume i-ar putea motiva sa voteze? În fond, vorbim de oameni care nu mai trăiesc si muncesc în ţara lor, din motive pe care sociologii le-au clarificat deja. Însă romanii din diaspora, ca orice oameni, au grija zilei de mîine, la fel ca orice cetăţean al României sau al Europei; au grija păstrării locului de munca, a îndeplinirii sarcinilor postului - ba chiar la standarde înalte, a ducerii/aducerii copilului la/de la şcoală, a achitarii chiriilor si a plăţii utilitatilor, a trimiterii unei sume de bani pentru subzistenta celor dragi, rămaşi în tara, precum si multe alte griji, ce ar putea fi incluse pe o lista foarte lungă.

       Dar ce legatură pot avea toate astea cu persoana care va ocupa funcţia de preşedinte al României? Mi-am pus recent aceasta întrebare, văzînd determinarea si patosul cu care romanii din Europa s-au prezentat la vot pentru a-si vota preşedintele, văzînd tăria cu care au protestat fata de îngrădirea dreptului lor de a vota, de către un guvern, dealtfel impotent în multe aspecte ce ţin de administrarea vieţii românilor din ţara, în primul rînd...
        Pentru ca nu am văzut în cuprinsul Constituţiei nici un paragraf sau articol care sa-i atribuie preşedintelui obligaţii privind romanii din diaspora, misterul prezenţei masive la vot a românilor răspîndiţi prin ţările Europei devine si mai adînc... Oare oamenii au si alte motive sa creadă ca preşedintele din ţara lor natală le-ar îmbunătăţi viaţa cu ceva?
       Nu vorbim aici de felul în care au votat în primul tur de scrutin. Putem, mai degrabă sa observam ca, în ţara, numărul celor care nu s-au prezentat la vot a fost de cca 45%, adică locuitori ai României care au ignorat, pur si simplu, dreptul lor de vot, indiferent de candidaţii propuşi în cursa turului I. În paranteza spus, acestia nu "au ignorat dreptul la vot", ci au făcut o alegere: aceea de a nu vota. Asta deoarece, de regula, drepturi se acorda celor asupriţi (sclavilor, locuitorilor unor tari cu regimuri dictatoriale, celor privaţi de libertate, etc.) si nu oamenilor liberi. Locuitorii UE, deci si ai României sunt oameni liberi, iar acestia din urma au făcut o alegere: nu au votat.
       Si eu am făcut la fel: ca orice om liber, am ales sa nu votez si voi face aceeaşi alegere, chiar dacă votul ar deveni obligatoriu; în acest caz as emigra în orice ţara cu oameni liberi, în masura în care voi mai găsi vreuna...
       Revenind la romanii din diaspora, este inexplicabila prezenta lor masivă la vot, în condiţiile în care, cca. 45% din romanii din România au absentat. Ştiu oare, acestia lucruri care le scapă celor din diaspora? Sau invers?!...
       Cred oare romanii din diaspora ca, sustinand un candidat, în dauna altuia, îşi vor îmbunătăţi cumva viaţa în ţările în care muncesc si trăiesc? Sau poate cred ca o vor îmbunătăţi pe cea a celor pe care i-au lăsat în ţara, ipoteza în care, în opinia mea, dau dovada de o naivitate demnă de o cauza mai buna sau, mai corect spus, de o rupere totala de realităţile din România - ţara lor natală. 
        Ce vreau sa spun? De cînd, în octombrie 2014, DNA a dezvaluit "Dosarul Microsoft"prin care s-au strîns probe rezonabile ca, politicieni din 4-5 guverne succesive, aparţinînd partidelor care s-au succedat la putere au primit mită de la oficialii gigantului IT pentru achiziţionarea frauduloasă a licenţelor de utilizare a softurilor sistemelor de operare "Windows" în instituţiile publice a devenit clar, pentru cine se mai îndoia cumva ca, mita si corupţia s-au transmis ca o "mostenire sfanta", indiferent de partidul aflat la putere. Asadar, oricat s-ar improsca - în orice campanie electorala - politicienii, acestia nu se sfiesc sa-si dea mana cînd e vorba sa suga din banii tuturor românilor, pentru a-si completa ciubucuri de milioane de euro.
        Merita acesti, sa le spunem (inca) oameni votul românilor (de oriunde s-ar afla ei)? Serios, poate cineva sa ma convinga ca este important votul? Sau ca este important votul românilor din diaspora, macar?!...A trecut un sfert de secol de la "intamplarile din Decembrie 1989"; cat timp mai este nevoie sa treaca pentru a ne convinge ca politicienii sunt, dacă nu total inutili, cel putin nocivi pentru România lor sau pentru romanii din diaspora? Chiar, cat timp iţi trebuie sa vezi ca esti mereu inselat, iar indemnurile de a te prezenta la vot suna ceva de genul: "Fraiere, tot ce vrem de la tine este sa treci pragul sectiei de votare si sa semnezi in registrul acesteia! In rest nu ai nimic de facut, las` pe noi! Nu-ti bate capul cu cine sa votezi sau cum sa anulezi votul, ne ocupam noi de cine va iesi la numaratoare!" Cel putin asa rezulta din disperarea cu care toate televiziunile tipa la romani: "Nu sta acasa! Mergi la vot! TU DECIZI!" Registrul sectiei de votare cuprinde numele si CNP-ul alegatorului, ceea ce este mai mult decat suficient, pentru orice candidat care va fi declarat castigator. Va putea sa-si justifice oricand actiunile sau deciziile (populare sau nu) cu lozinca: "Iata cati oameni au fost la vot si m-au votat!" Lipsa de legitimitate este cea mai mare teama a alesilor nostri! A nu se prezenta nimeni (sau foarte putini) la vot i-ar ingrozi pe alesi, pentru ca n-ar sti ce "tensiuni" exista in randul maselor de votanti si ce tentinte pot lua actiunile acestora!
 Hm...EU DECID?! Cum adică? Am propus eu candidatii? Nu! S-au propus singuri sau intre ei, in spatele unor usi inchise! Au venit in fata noastra cu un asa-zis program. Era programul meu? Nu! Era al lor; asa le-a trecut lor prin cap ca ma pot convinge sa le dau votul meu. Pe mine m-au intrebat ce doresc de la ei, daca tot renunt la puterea mea de decizie si le-o ofer lor, pentru a decide pentru mine?... Si intrebarile ar putea continua; puteti sa mai formulati si voi, o multime!
        De-aia nu inteleg de ce mai voteaza romanii din diaspora! Sunt oameni inteligenti, harnici, care stiu foarte bine ce sa faca cu viata lor! De ce i-ar interesa alegerile prezidentiale sau chiar parlamentare din Romania cand, nici Presedintele si nici Parlamentul nu fac nimic pentru ei! Si asta de un sfert de secol! Mie, unul, mi-ar fi de-ajuns ca sa ma conving. Si chiar m-au convins!
        Pentru ca nu pot raspunde singur acestor intrebari, va invit sa formulati si voi cateva raspunsuri! Aceste raspunsuri nu-mi sunt necesare numai mie! Practic, va invit la o dezbatere din care sa castigam toti: si romanii care se prezinta la vot, din tara sau din diaspora, dar si cei nehotarati. Numai asa, sper, ne vom lamuri la ce ne sunt folositori politicienii si cum putem sa-i facem sa lucreze ca angajati ai nostri - pentru ca sunt platiti de noi - si nu ca angajatori  - sau stapani - ai nostri!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu